Blogger Template by Blogcrowds

Sunt datoare cu reteta asta unei dragi si darnice prietene care mi-a facut cadou gutuile:) Nu mai facusem niciodata mancarea, dar am zis sa incerc pt ca eu sunt amatoare de feluri cu fructe (in paranteza fie spus, imi mai plac sarmalele cu stafide si nuci, orezul cu struguri sau mago, sosul de mere si nu in ultimul rand galustele cu prune:)

Dar sa revenim:
- in primul rand facem rost de 2-3 gutui
- mai avem nevoie de 150 de grame de zahar
- si ceva piept de pui dezosat
- (facultativ, o lingura mare cu unt sau ulei si o alta cu faina)

Cum facem
Simplu: spalam gutuile de puf, le mirosim si admiram, dam slava Domnului pentru asa fructe parfumate si interesante. Le curatam de coaja si le taiem feliute (sau cubulete daca va place mai mult), pana ajungem la casuta cu samburi.


Apoi le punem la calit intr-o lingura de unt (sau ulei) - mie imi place aroma pe care o da untul fructelor.
Separat, caramelizam repejor zaharul si il stingem cu o canita de apa. Lasam apoi sa se dizolve crusta formata in contact cu apa. Cand s-a transformat in sos, il turnam peste gutui care isi vor mai fi lasat intre timp ceva suc.
Verificati gutuite pentru ca se patrund repede si se tercesc daca raman prea mult pe foc. Le potriviti de sare (trebuie foarte putina) si daca e prea mult sos, se poate ingrosa cu o lingura de faina.

Separat, gatiti pieptul de pui. Eu il pun la cuptor intr-un vas de yena cu putina sare, vegeta naturala (legume uscate), putina apa si ulei de masline pana e gata.

Se servesc fie separat -- feliute de pui alaturi de garnitura de gutui, fie se pune la final puiul peste gutui sa se amestece gusturile.
E un fel usor, hranitor si delicioooos de se topeste in gura. Ca sa nu mai vorbesc de parfumat.

(din coji si cotoare puteti face un compot pe care apoi il strecurati si il indulciti. e o bautura de toamna taaaaare aromata si buna)

2 comentarii:

Ooo, multumesc! Chiar astazi l-am planuit de facut, ca m-a prins ultima saptamana de dulce si n-am apucat sa il fac, iar gutuile ma asteapta cuminti pe raftul din camara (si ma gandesc ca nu or mai fi asa cuminti pana dupa post :) )

11 noiembrie 2008 la 06:56  

cu drag si scuze de intarziere;) sa imi zici cum a iesit!

11 noiembrie 2008 la 11:08  

Postare mai nouă Postare mai veche Pagina de pornire