Blogger Template by Blogcrowds

Vreti scoli crestine?


Daca da, DE CE NU LE CERETI OFICIAL?! E indemnul Parintelui Patriarh care a fost intrebat la Prima seara filocalica de ce nu infiinteaza Biserica gradinite si scoli crestine. PF Daniel a spus ca subiectul e intre preocuparile sale inca de cand era Mitropolit la Iasi unde a transformat unele semninarii, de pilda, in licee crestine. (spunea ca nu mai e nevoie de asa multe seminare, ci de licee, in care si fete si baieti sa invete programa laica, dar intr-un cadru crestin)
Asadar, avand in vedere costurile pentru a ridica din temelie unitati scolare si cheltuielile de intretinere, solutia ar fi ca unele scoli aflate in patrimoniul statului, sa fie administrate de Biserica. Pentru a fi cerute, insa, trebuie arse mai multe etape. Iar numarul de solicitari conteaza:)
Deci, dragii mei care va doriti sa predati si/sau sa va trimiteti copiii in scoli crestine, Patriahul ne transmite sa facem cereri oficiale -- Patriarhiei in primul rand. Parintele Daniel a spus chiar ca asteapta organizarea parintilor in Asociatii Crestine care sa isi sustina punctul de vedere si care sa se implice in administrarea acestor scoli.

Parintele Vasile Gavrila a precizat ca Biserica Rusa a inaintat spre aprobare Arhiepiscopiei Bucuresti un dosar pentru infiintarea unei scoli ortodoxe pentru clasele I - VIII. Ar fi prima scoala de acest fel din Capitala, dar din pacate taxa pe care ar trebui sa o plateasca parintii ar urma sa fie destul de mare. Stim ca exista o Federatie a Asociatiilor de Parinti -- organizatie neguvernamentala laica, de a carei parere se tine cont in negocierile Ministerului Educatiei, in dezbaterile cu sindicatele, in seminarii educationale, care are o oarecare vizibilitate si in media (de cand au printre reprezentanti oameni inteligenti si buni vorbitori). Deci, zic si eu, de ce nu ar exista si o organizatie crestina care sa aiba un dialog coerent cu Patriarhia, cu Ministerul Educatiei, cu alte ONG-uri din domeniul educatiei?

Una peste alta, vestea buna e ca Patriarhul BOR considera necesara infiintarea unor gradinite, scoli si licee crestin-ortodoxe. Vestea-completatoare e ca Biserica cere implicarea laicatului pentru a demara aceste proiecte. Adica a noastra, a fiecaruia.

5 comentarii:

Ioana, cata activitate la matale pe blog :) Ramasei in urma. Frumos! :) Poate mai merem si anul asta la colindat (eu nu stiu cum imi mai permite timpul cu scoala si muncile :-<) ca ne-ar umple de bucurie si viata :)
Poate, poate maine ne vedem la conferinta parintelui Vasile :X:X8-> :D Pup de la fata! Doamne'ajuta!

17 noiembrie 2008 la 12:12  

Acest comentariu a fost eliminat de autor.

17 noiembrie 2008 la 12:14  

am sters din greseala:) deci abia astept sa ne vedem la a doua seara filocalica, chiar daca nu voi ajunge decat pe la 19-19.30 - voi veni direct de la serviciu;) bucurie!

17 noiembrie 2008 la 13:13  

Draga Ioana chiar vrem gradinite si scoli crestin ortodoxe. Ma gandeam la lucrul acesta, am cautat pe internet si am gasit blogul tau. Crezi ca pot fi infiintate si in strainatate pentru romanii din diaspora? Aici in Serbia, Banatul Sarbesc bisericile tin de Biserica ortodoxa Romana, de Mitropolia din Timisoara. E mare problema cu gradinitele, nu sunt locuri pentru copii si m-am gandit ca ar fi binevenita o gradinita crestina, copiii sa invete de mititei ce inseamna sa fii un adevarat crestin, nu un crestin de duminica sau de sarbatori numai.
Cat mi-as dori sa se poata realiza asa lucru mare.

23 decembrie 2008 la 08:45  

Da, e tare important aspectul asta cu scolile crestine. Va sfatuiesc sa trimiteti o scrisoare, un mail.. o dare de stire la Patriarhie. Apoi la ierarhul de care tineti.. Cat mai multe solicitari, semnate de mai multi parinti, nu pot arata decat dorinta sincera pentru infiintarea acestor scoli. Si pot fi folosite drept motivatie, in cererile si colaborarile cu Ministerele Educatiei. Domnul ne auda si ne ajute in cele spre folos. Bucurie in toate! Si sarbatori binecuvantate

23 decembrie 2008 la 11:35  

Postare mai nouă Postare mai veche Pagina de pornire