Blogger Template by Blogcrowds

Inchinare

Crucea cu Hristos rastingnit, in mijlocul bisericii. Invaluita in lumina lumanarilor, mangaiata de candele. In cruce, o steluta in care a fost asezata o aschie din lemnul Sfintei Cruci pe care a fost rastignit, acum doua mii de ani, Mantuitorul. Crestini in doliu saruta crucea. Cei care nu ajung la steluta cu lemnul sfant, se ridica pe varfuri.
Grigorie are trei ani si mai putin de jumate de metru. Se inchina pana la pamant si se apropie de cruce. Vazele cu trandafiri rosii de la baza sunt un zid intre el si Hristos rastingnit. Sta o clipa descumpanit. Cauta din ochi o solutie in cei din jur. Dar lumea se inchina, ocolindu-l, si trece mai departe.
Se inchina larg inca o data si prinde a saruta incet foare dupa floare.


Imi mentin apelul de a-i purta in rugaciune pe cei care, atat de aproape de noi, sunt torturati sau omorati in bataie pentru ca resping minciuna si teroarea regimului comunist din Republica Moldova.
Sa-i pomenim la rugaciunile din Saptamana Patimilor pe:

- Valeriu (Boboc) - prima victima oficiala a Politiei de la Chisinau. Avea 23 de ani si a fost arestat saptamana trecuta pentru ca a participat la un miting. Procuratura sustine ca ar fi murit intoxicat cu gaze, dar o fata care l-a insotit povesteste ca a fost batut cu cruzime de politisti. Parintii spun ca avea capul si corpul plin rani si vanatai. Valeriu (foto) a fost inmormantat de Florii, iar "cazul" a fost declarat inchis.

- Denis, 19 ani - se afla la Spitalul de Urgente din Chisinau. Am vorbit chiar eu cu tatal lui: a fost arestat de la Facultate, dus la Politie, batut ore in sir pana a facut comotie cerebrala, apoi dus la spital, cu catuse. Si-a revenit sambata, cand a fost supus unui nou interogatoriu, de data asta in prezenta tatalui. Pe numele lui a fost emis un mandat de arestare, desi nu a fost judecat. Cand medicii (sau politia) vor decide, va fi mutat de la spital la puscarie.

Exista sute de povesti similare. In unele cazuri e vorba de copii sau adolescenti.

Presa si organizatiile neguvernamentale de la Chisinau au intocmit o lista cu peste 800 de persoane care ar fi fost arestate. Zeci sunt inca dati disparuti. Politia continua sa aresteze fara mandat sau explicatii - de acasa, in toiul noptii, de pe strada, de la scoli.

Maine (15 aprilie) sunt renumarate voturile de la alegerile parlamentare de duminica trecuta - castigate de comunisti. E un joc cinic pentru ca nimeni nu a acuzat numararea, ci fraudarea listelor electorale. Intre alte nereguli, se pare ca cel putin 400.000 de morti "au votat". Va fi probabil validata cu aceasta ocazie optiunea lor electorala.

Occidentul tace. Romania a vorbit abia astazi, la peste o saptamana de la acuzatiile lansate de Voronin privind implicarea Romaniei in protestele de la Chisinau. Un discurs tardiv, inutil si mai ales electoral al presedintelui Basescu de la care am aflat ca cei care nu au fost arestati inca ar putea beneficia, curand, de cetatenia romaneasca, pentru ca ar urma sa fie simplicata procedura. Organismele si comunitatea internationala tac si ele. Pana si Biserica tace.

Nu e o procesiune de Florii, ci un protest impotriva comunismului. La Chisinau, astazi, icoanele au iesit in strada si au purtat doliu. Potrivit unui ordin al presedintelui Voronin, Armata are dreptul "legal" sa traga "pentru a restabili ordinea, chiar si in femei, copii si batrani". In ultima saptamana, cateva sute au fost raniti, cateva zeci au disparut fara urma, multi au fost arestati. Nu stim cati.

.........

La cateva sute de kilometri, noi intram in Saptamana Patimilor. Stim ca dupa post si metanii vine Invierea. Stim ca de azi intr-o saptamana ne vom aduna cu cei pe care-i purtam in inima si ne vom indestula de bucuria praznicului. Ne pregatim sa traim durerea, dar mai ales lumina. Cautam sa uitam ce e rau in noi si in ceilalti si mai ales sa nu ne umbrim cu ceva sarbatoarea si inima.

.........

Atat de aproape de noi, frati ai nostri, oameni pe care ii cunoastem, rude ale celor pe care ii stim sau parinti ai celor langa care ne asezam in metrou au intrat si ei intr-o saptamana a patimilor. Poate nu va uitati la stiri pentru ca televizorul ne distrage de la cele duhovnicesti (si bine faceti, nici eu nu ma prea uit), poate pe internet preferati sa cititi cuvinte de folos decat stiri (si s-ar putea sa aveti dreptate), si totusi se intampla si astea. Pe langa patimile Domnului, pe care cautam sa le traim dupa masura, suntem contemporani si cu patimile moldovenilor.

Chisinaul e un oras inchis pentru presa. O serie de jurnalisti straini au fost expulzati ori arestati. Pagini de internet ale agentiilor de stiri si bloguri au fost inchise, legaturile telefonice cu Chisinaul sunt periodic intrerupte, telefoane ale ziaristilor si protestatarilor sunt blocate. Nu se mai poate intra in Moldova decat via Moscova - restul granitelor raman inchise pentru reporteri. Se relateaza trunchiat si in lipsa unor informatii oficiale, pentru ca ele nu exista. Intre timp, insa, copii si tineri sunt luati de pe strada si batuti pana la lesin in sectiile de militie. Femei si adolescenti sunt drogati si apoi zac in catuse, in spitale. Cei care mai au curajul sa iasa la mitinguri ajung in scurt timp la inchisoare, unde sunt torturati fizic si psihic. Protestatarii risca pana la 8 ani de inchisoare la capatul unor pseudo-procese.
Nu fabulez, sunt informatii pe care le-am aflat de la oameni care au trecut prin asa ceva sau de la prieteni care au stat de vorba cu victime ale comunismului moldovenesc. Am vorbit cu tineri si mai putin tineri din Chisinau care locuiesc/studiaza in Bucuresti si nu au fost lasati sa mearga acasa. Am vorbit cu oameni care s-au intors de la Chisinau zilele astea. Care au trait teroarea, care au vazut oameni ridicati de pe strada si disparuti fara urma.
Parintele Savatie Bastovoi a fost printre cei care au iesit in strada. A scris despre asta pe blog.

Eu nu stiu de ce va spun astea... Poate pentru ca stiu ca printre noi sunt multi preocupati de adevarul din vremea comunismului romanesc. Iata ca suntem contemporani cu vremuri similare. Iata ca asistam la abuzuri despre care am auzit, cutremurandu-ne, doar din carti.
Iata ca se intampla din nou.

De mila mamelor care nu stiu in care puscarie le sunt copiii, de dragul copiilor torturati pentru ca au cutezat sa refuze minciuna, sa-i purtam in inimi in drumul spre Inviere.

Postări mai noi Postări mai vechi Pagina de pornire