Blogger Template by Blogcrowds


Nu se fabrica nicaieri, dar se foloseste zilnic. E sangele pentru transfuzii, vital multora. Teoretic, viata oricaruia dintre noi (a mea, a ta - care citesti acum, sau mai rau, a celor pe care-i purtam in inimi) ar putea depinde de o "punga" cu sange. Practic, doar 2% dintre romani au donat vreodata. Si sigur ca viata depinde de Dumnezeu, dar Dumnezeu lucreaza prin oameni. Chiar El ne-a cerut sa ne purtam unii altora necazurile.

In Romania - crestina si majoritar ortodoxa, doar jumatate din necesarul de sange este asigurat prin donari. Bolnavii care au prieteni, fac rost de donatori. Chiar si pentru ei, uneori e prea tarziu. Cat despre restul...

In alte tari - ceva mai pagane, necredinciosii doneaza o data la trei luni, fidelizat. Considera o onoare sa poata contribui la salvarea unor vieti. Li se pare de bun simt sa le pese de viata celor din jur. La ei nu exista recompense pentru donatori.
La noi exista si totusi, crestinii parca iubesc-manifest, nu activ. E la moda crestinismul, nu si crestinul practicant. Iubim declarativ (pentru ca ne place sa ne credem "buni") atata vreme cat nu ne e atinsa comoditatea. Daca cere cineva mai mult decat atat, majoritatea - iata - dam inapoi.

Duminica, 14 iunie, e Ziua Internationala a Donatorilor de Sange.
Pot dona toate persoanele sanatoase cu varsta cuprinsa intre 18-65 de ani, cu greutatea peste 50 kg, care nu au suferit de hepatita, TBC, sifilis, ulcer, epilepsie, diabet zaharat sau boli de inima. Cu doua zile inainte de donare, este interzis consumul de bauturi alcoolice. In ziua donarii se recomanda un mic dejun usor, sarac in grasimi.
O persoana poate dona sange, in conditii de deplina siguranta, o data la fiecare trei luni. O singura donare poate salva cel putin trei vieti.

Postări mai noi Postări mai vechi Pagina de pornire