Blogger Template by Blogcrowds

Internetul -- boala?!


Citim pe Hotnews: "China e pe cale sa devina prima tara in care dependenta de internet e recunoscuta oficial ca boala". Iata cateva fragmente din articol (o traducere din cotidianul britanic The Times de fapt):

Ministerul chinez al Sanatatii va intocmi un manual legat de aceasta afectiune in 2009, bazat pe cercetarile facute de psihologi. Boala va avea acelasi statut ca si alcoolismul si dependenta de jocuri de noroc. China are clinici care trateaza dependenta de internet iar manualul bolii va fi intocmit dupa cerecetari facute timp de patru ani pe 3.000 de pacienti. China nu e doar cea mai populata tara din lume, ci si tara cu cei mai multi utilizatori ai net-ului, 253 de milioane, din care multi sunt tineri care stau ore bune in fata monitorului, pe site-uri de socializare sau pe jocuri. Cei care apeleaza la clinicile de specialitate acuzant dependenta de internet, sufera de depresie, se tem si nu vor sa interactioneze cu ceilalti. Nu mai vor sa comunice cu familia si prietenii si tot ce isi doresc e sa stea in fata monitorului, pe chat, sau cu jocuri video violente.

Trist! Pacat insa ca abia acum cineva recunoaste aceasta dependenta ca boala, desi exista psihologi care vorbesc de ani si ani de asta. Oare va fi trecuta vreodata si dependenta de televizor in aceeasi categorie a bolilor inregistrare la Organizatia Mondiala a Sanatatii? Cu asta din urma e mai usoara lupta pentru unii -- programele si filmele fiind catastrofal proaste, mi se pare mai simplu sa NU te uiti la televizor decat sa te uiti!
Dar cu Internetul e alta poveste. Sunt multe feluri de a-l folosi si a ajunge dependent. Dupa parerea mea e un bun folositor, daca stii cand sa te opresti. Daca nu iti muti gandurile si simtirile in asa-numita "lume virtuala". Poate fi util sa asculti un radio crestin online, o predica sau o slujba. Poti citi/vedea/asculta pe net ce nu ai bani sa cumperi, poti afla o gramada de lucruri de folos in munca sau pur si simplu viata ta. Poti invata din experienta altora, iti poti impartasi bucuria si suferinta; poti cere si primi ajutor prin intermediul internetului si da, poti descoperi oameni. O marturie vie ca Internetul poate fi de folos e Centrul online al Maicii Siluana. E o dovada ca exista comuniune si rugaciune intermediata de net, ca se pot lega prietenii pe viata intre oameni care s-au cunoscut pe net. Sunt si alte aspecte pozitive, dar cu o conditie: sa nu uitam a ne stabili prioritatile si a le face pe toate cu binecuvantare.

0 comentarii:

Postare mai nouă Postare mai veche Pagina de pornire