Blogger Template by Blogcrowds

Nu e o procesiune de Florii, ci un protest impotriva comunismului. La Chisinau, astazi, icoanele au iesit in strada si au purtat doliu. Potrivit unui ordin al presedintelui Voronin, Armata are dreptul "legal" sa traga "pentru a restabili ordinea, chiar si in femei, copii si batrani". In ultima saptamana, cateva sute au fost raniti, cateva zeci au disparut fara urma, multi au fost arestati. Nu stim cati.

.........

La cateva sute de kilometri, noi intram in Saptamana Patimilor. Stim ca dupa post si metanii vine Invierea. Stim ca de azi intr-o saptamana ne vom aduna cu cei pe care-i purtam in inima si ne vom indestula de bucuria praznicului. Ne pregatim sa traim durerea, dar mai ales lumina. Cautam sa uitam ce e rau in noi si in ceilalti si mai ales sa nu ne umbrim cu ceva sarbatoarea si inima.

.........

Atat de aproape de noi, frati ai nostri, oameni pe care ii cunoastem, rude ale celor pe care ii stim sau parinti ai celor langa care ne asezam in metrou au intrat si ei intr-o saptamana a patimilor. Poate nu va uitati la stiri pentru ca televizorul ne distrage de la cele duhovnicesti (si bine faceti, nici eu nu ma prea uit), poate pe internet preferati sa cititi cuvinte de folos decat stiri (si s-ar putea sa aveti dreptate), si totusi se intampla si astea. Pe langa patimile Domnului, pe care cautam sa le traim dupa masura, suntem contemporani si cu patimile moldovenilor.

Chisinaul e un oras inchis pentru presa. O serie de jurnalisti straini au fost expulzati ori arestati. Pagini de internet ale agentiilor de stiri si bloguri au fost inchise, legaturile telefonice cu Chisinaul sunt periodic intrerupte, telefoane ale ziaristilor si protestatarilor sunt blocate. Nu se mai poate intra in Moldova decat via Moscova - restul granitelor raman inchise pentru reporteri. Se relateaza trunchiat si in lipsa unor informatii oficiale, pentru ca ele nu exista. Intre timp, insa, copii si tineri sunt luati de pe strada si batuti pana la lesin in sectiile de militie. Femei si adolescenti sunt drogati si apoi zac in catuse, in spitale. Cei care mai au curajul sa iasa la mitinguri ajung in scurt timp la inchisoare, unde sunt torturati fizic si psihic. Protestatarii risca pana la 8 ani de inchisoare la capatul unor pseudo-procese.
Nu fabulez, sunt informatii pe care le-am aflat de la oameni care au trecut prin asa ceva sau de la prieteni care au stat de vorba cu victime ale comunismului moldovenesc. Am vorbit cu tineri si mai putin tineri din Chisinau care locuiesc/studiaza in Bucuresti si nu au fost lasati sa mearga acasa. Am vorbit cu oameni care s-au intors de la Chisinau zilele astea. Care au trait teroarea, care au vazut oameni ridicati de pe strada si disparuti fara urma.
Parintele Savatie Bastovoi a fost printre cei care au iesit in strada. A scris despre asta pe blog.

Eu nu stiu de ce va spun astea... Poate pentru ca stiu ca printre noi sunt multi preocupati de adevarul din vremea comunismului romanesc. Iata ca suntem contemporani cu vremuri similare. Iata ca asistam la abuzuri despre care am auzit, cutremurandu-ne, doar din carti.
Iata ca se intampla din nou.

De mila mamelor care nu stiu in care puscarie le sunt copiii, de dragul copiilor torturati pentru ca au cutezat sa refuze minciuna, sa-i purtam in inimi in drumul spre Inviere.

7 comentarii:

Sa ne rugam ca Maica Domnului si Mantuitorul nostru bun sa aiba grija de sufletele lor si sa inmoaie inima celor aflati la putere! Si pe mine ma doare sa vad zborul frant al tinerilor si visul lor ucis. Am si eu cativa fosti colegi de facultate care sufera impreuna cu cei dragi in aceste momente...Doamne ajuta!

12 aprilie 2009, 23:36  

Mie imi vine sa plang :(

13 aprilie 2009, 07:14  

multumesc, Ioana. tu esti agentia mea de stiri.

Occidentul ce face, chiar? E ceva ce nu pricep. Ori sunt batuta in cap, ori sunt luata de batuta in cap.

13 aprilie 2009, 22:36  

De o saptamana tot pun si eu intrebarea asta cu Occidentul. Ultimul raspuns oficial pe care l-am primit ieri e ca Occidentul "sarbatoreste Pastele".

In afara de asta au existat slabe reactii. Cinstita UE a comunicat saptamana trecuta ca alegerile au fost "in general democratice" - formula clasica pentru cazurile controversate.

Curtea Constitutionala de la Chisinau a hotarat, la cererea lui Voronin, renumararea voturilor. Numai ca problema nu e renumararea ci fraudarea listelor electorale. Au "votat" foarte multi morti, in vreme ce altora vii li s-a interzis sa isi exercite dreptul asta...

13 aprilie 2009, 23:24  

Subscriem cu
http://biserica-savinesti.blogspot.com/2009/04/nu-i-nimic-facem-noi-istoria-par-spune.html

14 aprilie 2009, 03:27  

Pai, macar atat putem face: sa scriem, sa avertizam impotriva terorii si a neocomunismului, sa plangem cu cei ce plang, sa ne intristam de indiferenta celor multi, care ar putea face mai mult, daca ar vrea! Dumnezeu sa ocroteasca Basarabia! Cei ce sufera mult siunt mult iubiti de Domnul!

14 aprilie 2009, 03:59  

Sarut mana parinte si multumesc. E o mangaiere sa stim ca ei sunt in rugaciunea Bisericii.

Parca simt ca suntem datori sa ii purtam in rugaciune. Poate asta e tot ce putem face. Dincolo de a-i asculta - cei care intram in contact cu ei, de a le face publice povestile - pentru ca numele care ies din anonimat poate nu vor mai figura pe lista "disparutilor".

14 aprilie 2009, 13:35  

Postare mai nouă Postare mai veche Pagina de pornire