Blogger Template by Blogcrowds

TORT DE MERE


M-am trezit azi-dimineata cu gandul la tortul cu mere pe care l-am facut cand am fost acasa, la munte. Postez reteta pentru cele dintre voi care indrazniti sa aprindeti cuptorul pe caldurile astea:) Si va garantez ca se face usor si e delicios -- e un desert destul de fin care merge si la ocazii, dar mai ales fara ocazie.

Ce ne trebuie:
pentru mere:
- 150 de grame zahar pentru caramelizat
- 100 g unt moale
- 100 g zahar
- niste scortisoara praf, cateva stafide (se poate si fara)
- cam un kg de mere dulci si nezemoase (eu folosesc mere verzi)

pentru pandispan:
- 6 oua
- 6 linguri zahar
- 6 linguri faina

crema (facultativ:) )
- o jumtate litru lapte
- o budinca de vanilie
- 3 linguri zahar

Cum facem:
Nu e deloc complicat si merge totul destul de repede. Intr-o cratita mai mare se caramelizeaza zaharul (150 de grame) cu grija sa nu devina maro inchis ca prinde gust amarui. Cand e gata, se invarteste cratita asa incat sa fie acoperit tot fundul ei si marginile pana la jumatate cu caramel. Se lasa sa se raceasca. Merele se curata de coaja si se taie feliute subtiri. Apoi se aseaza in cratita "caramelizata" straturi-straturi, ca niste solzisori. Merele trebuie sa umple trei sferturi din cratita respectiva, adica neaparat sa fie din abundenta. Intre feliutele de mar se presara putin zahar (in functie de cat de dulci sunt, eu pun foarte putin), se mai presara niste praf de scortisoara, cateva stafide (numai daca va plac, merge perfect si fara) si neaparat untul (100 g), feliute din loc in loc, care da o aroma tare fina merelor. Se da totul la cuptor pana cand merele devin moi (nu terci!) si scad. Asa arata la mine, inainte sa pun "afacerea" la cuptor:


Cand merele sunt gata se face blatul (nu mai devreme pt ca se face foarte repede si nu e bine sa stea in asteptarea merelor). Galbenusurile se freaca bine cu zaharul. Separat, albusurile se bat spuma tare. Apoi se amesteca cele doua compozitii, ingloband usor faina. (eu nu am folosit praf de copt, creste perfect daca albusul e batut bine si nu se lasa cand omogenizati cu galbenusurile). Pandispanul asta se toarna, deci, peste merele fierbinti si se da in continuare la cuptor pana e copt blatul. Dupa ce l-ati scos din cuptor, se lasa putin sa se racoreasca si apoi se rastoarna pe un platou. Asadar, merele ajung sa fie deasupra, iar pandispanul la baza. (daca cumva nu ies frumos toate merele, se poate reconstitui cu o lingura -- eu l-am facut de mai multe ori si nu am patit niciodata sa nu iasa frumos din cratita, deci nu va faceti griji) Cam asa arata ultimul dumicat:


Trebuie sa mai precizez ca "autoarea" retetei mi-a sugerat sa "torn" deasupra, dupa ce l-am rasturnat pe platou, o budinca de vanilie care sa imbrace tortul. Dar marturisesc ca niciodata nu apuc sa fac si asta pentru ca se mananca fooaaaaarte rapid. Cel mult il imbrac in frisca, daca am o frisca proaspata si buna. Daca nu, noi l-am mancat asa de multe ori. Blatul e foarte fin si combinatia de mar, unt si caramel e delicioasa (cel putin pentru papilele mele:))

2 comentarii:

Reţeta este uşorară şi ştiu că tortul de mere e delicios. De aceea imi voi nota această reţetă să o încerc... mai târziu.
Mulţumesc pentru ea.

1 iulie 2008 la 07:25  

cu drag, Lia draga:) si noua ne place mult tortul cu mere si merge facut in orice anotimp.. stiu mai multe retete, dar asta e de departe preferata.

2 iulie 2008 la 10:02  

Postare mai nouă Postare mai veche Pagina de pornire