Blogger Template by Blogcrowds

Prajitura de vara

Va amenintam cu ceva retete dulciuri si iata ca ma tin de cuvant. Sunt "furate" din caietul mirosind a vanilie si stropit cu rom al mamei, deci sunt garantate:)
Va invit, asadar, la o prajitura de vara -- un blat destul de fin si usor de facut, cu fructe. Primavara, noi o facem cu capsune. Vara, merge foarte bine cu piersici sau caise, afine, mure, zmeura, chiar cu visine sau cirese (fara samburi). Toamna e rezervata pentru prune. Secretul e ca fructele sa fie coapte bine si dulci -- altfel raman niste secvente tari si acre in toata povestea.

Avem nevoie de:

- 5 oua
- 250 de grame de zahar
- 10 linguri de lapte cald
- o jumatate de pachet de unt (merge si cu 8 linguri de ulei, dar e mult mai buna cu unt)
- 350 de grame de faina
- putina coaja de lamaie si un plic de zahar vanilat ca sa fie mai parfumata
- un praf de copt
- si bineinteles fructe (nu stiu sa spun cate, pana intr-un kg)

Cum facem:
Galbenusurile se freaca bine cu zaharul, coaja de lamaie si vanilia pana devin o crema fina. Se adauga treptat laptele cald (nu fiert, ca se taie ca maioneza:) ), apoi untul moale. Albusurile se bat spuma separat, apoi se amesteca delicat cu cealalta compozitie, ingloband in acelasi timp si faina. amestecata cu praful de copt.
Se rastoarna intr-o tava (unsa cu unt si tapetata cu faina - ori cu hartie de copt).
Deasupra se aseaza, una langa alta, fructele spalate, scurse si taiate bucatele, dinainte.
Cam asa arata la mine inainte s-o dau la copt:


Mi-au ramas niste capsune (dulci si parfumate pentru ca erau din gradina bunicii), asa ca le-am aruncat in blender si le-am mixat cu niste iaurt si putina miere. Imi place mult sakeul ca bautura de vara (uneori, in loc de iaurt, pun lapte):

Intre timp, miresmele din cuptor mi-au dat de veste ca prajitura e gata. Fructele ajung pe la jumatatea blatului in timpul coptului si devin moi. Deasupra merge alintata cu zahar pudra; pentru ca eu nu aveam la indemana, am rasfirat un zahar vanilat (cristale):

E mai buna decat arata in poze, deci indrazniti;)

7 comentarii:

n-am mancat niciodata prajitura cu capsuni, facuta in cuptor, doar gen diplomat.Daca ne punem aer conditionat o incerc si eu :)

29 iunie 2008 la 08:59  

Iti promit ca merita;) In Buc n-am incercat nici eu cuptorul pe caldura, dar acasa e prajutura verii...

29 iunie 2008 la 11:24  

Nu puteai sa o postezi ieri?:))) Si mai vrei punga mea mostenire;) - glumesc! Cautam reteta de genul asta pentru caise, ca nu mai sunt capsuni de cumparat:(. O incerc maine cu caise/piersici, ce a mai ramas in frigider:D Checul s-a terminat azi, musai inlocuim cu altceva:)

Irina, asa de cald aveti?:(

29 iunie 2008 la 11:40  

Elena, raman in cursa pentru "mostenire" si, ca sa imi spal pacatele ca nu am postat la timp, o sa revin cu o reteta yaaaammi de tort cu mere:) pup!

29 iunie 2008 la 14:17  

Elena, da, e foarte cald la noi, se ajunge si la 38 de grade in casa uneori

30 iunie 2008 la 23:29  

De prajiturica asta imi amintesc din scoala generala! Mergeam la serata :) , la sfarsitul anului, si fiecare aducea de acasa dulciuri, adica prajituri, cornulete, cozonac...Mama unui coleg face mereu, in fiecare an, pentru serata fiului ei, prajitura asta. Era un deliciu! Buna, pufoasa, cu bucati mari de capsuni in ea...delicioasa. Ma intrebam cum se face ca fructele isi pastreaza culoarea si par atat de proaspete, de parca nu ar fi trecut de "proba focului". Acum stiu in sfasit cum se face :). Multumesc mult, Ioana.

2 iulie 2008 la 05:42  

Cu mare drag, Ramona! Si pentru mine e legata de "amintiri din copilarie" -- cand nu se gaseau prea multe, dar cum lapte, oua si fructe proaspete aveam de la tara, era deliciul verii prajuturica asta;) si a ramas inca un desert apreciat la noi in familie!

2 iulie 2008 la 10:00  

Postare mai nouă Postare mai veche Pagina de pornire