Blogger Template by Blogcrowds


Biserica are (in sfarsit) o pozitie publica cu privire la mult disputatele pasapoarte biometrice. Intr-o declaratie de presa, purtatorul de cuvant al Patriarhiei a explicat ca "666 e totusi doar o cifra, nu inseamna ca daca e scrisa pe un gard si trecem pe acolo e o problema", ca "Biserica se dezice de atitudinile si declaratiile care au generat confuzie si panica in randul credinciosilor cu privire la presupusele pericole pe care le reprezinta introducerea noilor acte".
In fine, parintele Stoica a anunat ca isi va face "impreuna cu un alt coleg" pasaport biometric si ca nu stie care va fi optiunea parintelui Patriah in aceasta privinta atunci cand ii va expira documentul valabil pe care il detine.
Totusi, "in spiritul democratiei", Biserica va propune Guvernului modificarea legii, astfel incat cei care nu doresc aceste pasapoarte din diferite motive, sa primeasca pasapoarte temporare de tip vechi.

Asta a fost declaratia televizata a reprezentantului Patriarhiei, la capatul celor doua zile de lucrari ale Sinodului. Iata si continutul comunicatul oficial (publicat aici)

1. Ia act de scrisoarea nr. 638 din 28 ianuarie 2009 a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel adresată Ministerului Administraţiei şi Internelor prin care se solicită o serie de precizări în legătură cu noile paşapoarte electronice care includ date biometrice. (vezi anexa 1).

De asemenea, ia act de lămuririle aduse prin adresa nr.3622071 din 5 februarie 2009 a Ministerului Administraţiei şi Internelor – Direcţia Generală de Paşapoarte (vezi anexa 2) din care rezultă două asigurări importante:

a. A avea un paşaport este un drept şi nu o obligaţie, paşaportul fiind un document eliberat la cerere pentru cei ce doresc să călătorească în afara spaţiului Uniunii Europene. Astfel, se deduce că cei care invocă obiecţii de conştiinţă sau motive religioase au libertatea să nu solicite acest nou tip de paşaport;

b. Fiecare cetăţean are dreptul de a cunoaşte în mod direct conţinutul datelor personale incluse în noul paşaport electronic care include date biometrice.

2. Constată că însăşi opinia Comisiei Europene exprimată, la 16 martie 2005, prin Grupul European pentru etica în ştiinţă şi noile tehnologii este împotriva implantării în corpul uman a cip-ului electronic: „utilizarea pentru scopuri nemedicale a implanturilor de informare şi comunicare constituie o potenţială ameninţare la demnitatea umană şi societatea democratică” (pct. 6.4), iar „implanturile destinate supravegherii ... ar putea fi folosite de către autorităţile statale, indivizi sau grupuri pentru a creşte puterea lor asupra altora” (pct. 6.4.4).

3. Întrucât unele persoane au reticenţe faţă de paşapoartele biometrice, se va interveni pe lângă instituţiile Statului Român (Preşedinţie, Parlament, Guvern) cu solicitarea de a se adopta măsurile necesare pentru modificarea şi completarea legislaţiei în vigoare prin extinderea prevederilor referitoare la cazuri de urgenţă (paşaport temporar) şi la cazuri când, din motive de conştiinţă sau religioase, persoana nu doreşte paşaport electronic care include date biometrice.

4. În viitor, orice iniţiativă de interes general bisericesc, care provine dintr-o eparhie, trebuie, mai întâi, analizată şi dezbătută la nivelul centrului eparhial şi al sinodului mitropolitan, iar apoi să fie înaintată Sfântului Sinod, spre dezbatere şi hotărâre.

5. Văzând tulburarea provocată de opiniile confuze şi contradictorii cu privire la noile paşapoarte biometrice, Sfântul Sinod îndeamnă clerul, monahii şi credincioşii să rămână statornici în credinţa în Mântuitorul Iisus Hristos, Biruitorul iadului şi al morţii, să sporească în rugăciune şi fapte bune, vieţuind creştineşte în familie, mânăstire şi societate, fără a răspândi panică şi îngrijorare prin preocupare excesivă pentru lucruri trecătoare. Astfel, Dumnezeu ne va lumina, ne va apăra de tot răul şi ne va ajuta să săvârşim binele.

Cred ca de fapt indiferent ce decizie ar fi luat Biserica tot s-ar putea gasi, ca intotdeauna, unii care sa condamne. Daca zicea Sinodul ca pasaportul e "unealta diavolului", radea isteric toata crema activistilor pentru democratie, libertate si celelalte (si poate ridicau din sprancene credinciosii care viseaza la permise de calatorie in afara UE).
Acum, s-ar putea sa zica mai mult sau mai putin isteric (am constatat ca isteria e, din pacate, o caracteristica nationala) sa zica deci vreunii crestini ca Biserica face compromisuri de dragul de a nu fi catalogata (iarasi!) drept inapoiata si ingusta.

In ce ma priveste, cred ca isteriile de orice fel pe orice teme sunt paguboase si consuma inutil energia - energie care ar trebui folosita in alte scopuri.
E simplu: crezi ca biometria asta iti asigura pasaportul spre Iad? Iti intrebi duhovnicul si daca iti confirma, renunti la calatoriile in afara UE. Renunti sa-ti innoiesti pasaportul, care e doar un drept nu si o obligatie, cum bine remarca Sinodul. (mai poti renunta cu aceasta ocazie si la carduri bancare, card de identitate si la toate produsele alimentare sau nealimentare care contin coduri de bare, in functie de cat de departe esti dispus sa mergi cu onestitatea deciziei) Apoi, iti vezi linistit in continuare de viata, rugaciune si ascultare.
Crezi ca cipul e inofensiv pe calea mantuirii? Faci acelasi lucru: iti intrebi duhovnicul si daca iti confirma, il folosesti continuare, continuandu-ti in tihna viata, rugaciunea si ascultarea.

Si mai cred ca diavolul e ceva mai subtil decat ne-ar placea sa credem. Am convingerea ca detinerea unui act/card/cip biometric nu e o conditie necesara si suficienta mantuirii ori nemantuirii. Ingrijoratoare e insa tendinta de supraveghere a persoanei spre care ne indreptam - dar asta e cu totul alta discutie. Cat despre "sfarsitul lumii", acum 2000 de ani, Sfantul Ioan Evanghelistul parca spunea ca va veni "in curand". Deci cred si eu ca asa e, se apropie, in curand. Pana atunci, va mai pun inainte si raspunsul Maicii Siluana care a fost intrebata aici daca "acceptarea pasapoartelor biometrice inseamna lepadarea de Hristos".

"Te rog, om drag, pune aceasta intrebare direct lui Dumnezeu, mai intai prin parintele tau duhovnic, apoi in rugaciunea de fiecare seara. Sa-L rogi la fel de frumos cum m-ai rugat pe mine si vei primi raspuns cu siguranta, pentru ca El te iubeste mai mult decat te iubesc eu. Si mai adauga si aceasta intrebare: „Doamne, ce din ce am facut si gandit astazi a fost lepadare de Tine?”.
Apoi primeste tot ce-ti spune constiinta si pocaieste-te!
Apoi, mutumeste-I pentru harul si darul pocaintei si nu deznadajdui! Dar nici sa nu cazi intr-o stare care ti-ar aduce pieire vesnica. Nu uita nici o clipa ca daca Domnul te-a ales sa te nasti in aceste vremuri si tu ai ales sa fii cu El, nu te va parasi! Orice vom patimi, sa fie cu El si in El! Si tot cu El si in El sa ne fie si toata bucuria, de la cea mai simpla pana la cea mai sfanta.
"

7 comentarii:

problema e mult mai adanca decat cipul si pasapoartele, e vorba de distanta care s-a creat intre sinod si vocea poporului si a marilor duhovnici

este absolut penibil sa vezi ce spune acest parinte Stoica, dupa a carui parere avortul e ingaduit, pasapoarte biometrice-el isi face primul,etc.


sunt absolut dezamagita de aceasta decizie a Sinodului, ma asteptam la nitica verticalitate.Si da, e absolut vizibil,directia care i se imprima BOR este una modernista, incercand sa se inchida gura celor care sunt traditionalisti.

da, ca si credinciosi trebuie sa ascultam de duhovnic, dar asta nu inseamna ca suntem orbi la ce se intampla

26 februarie 2009 la 22:49  

Asa zic si eu, ca problema nu e cipul, ci e mult mai subtila de atat.
Pe de alta parte, nu mai stiu cine are dreptate in ce priveste strict pasapoartele - Sinodul sau "traditionalistii". Marturisesc ca privind strict asocierea biometriei cu pericolul nemantuirii nu am inteles deloc ideea - desi am discutat cu inversunati protestatari care insa nu aveau argumente. Poate incepe sa fie vremea sa facem ascultare si renuntam la a judeca..

(cand a zis pr Stoica despre faptul ca avortul e ingaduit? chiar am ratat asta)

Si dincolo de toate, am vazut si eu in sf ca se apropie barza la voi:) Felicitari, va pazeasca Domnul in sanatate si bucurie!

Te imbratisez!

27 februarie 2009 la 01:15  

ioana,ma bucur sa fim impreuna calatori in pelerinajul propus de Natalia.

27 februarie 2009 la 03:19  

asa, Adriana. Sa postim cu bucurie! Nimic nu e mai frumos decat comuniunea in Hristos!

27 februarie 2009 la 04:21  

pai cipul in pasaport e primul pas spre "cipuirea" totala. Si daca biserica(credinciosii) sunt contra cipului, nu era corect sa-i sustina Sinodul?Pe cine reprezinta Sinodul, care sunt interesele lui, ale lumii acesteia sau ale credinciosilor?

la fel si cu cazul cornea, si cu celelalte, deja cunoscute, din pacate.


-cea cu avortul a zis-o cand cu fetita de 11 ani violata de unchiul ei.

(multumim pentru urari :) )

27 februarie 2009 la 07:24  

Zicea un parinte in seara alegerii patriarhului: "Sa priveghem si sa ne rugam, apoi sa primim voia Domnului. Cei care ne-am rugat, sa stim ca avem Patriarhul (conducatorii) pentru care ne-am rugat, iar cei care nu ne-am rugat, sa stim - la fel - ca avem ierarhii pentru care NU ne-am rugat."

Si eu cred ca Sinodul ar trebui sa fie vocea credinciosilor si invers, pentru ca impreuna formeaza Biserica. Dar cand credinciosii vorbesc in multe voci, ce sa te astepti de la Sinod? Pe care dintre vocile credinciosilor sa vorbeasca?
Capul Bisericii e Hristos, ierarhii sunt de multe ori doar o oglinda a trairii credinciosilor din care s-au ridicat.

Ma tem ca avem conducatorii pe care ii meritam. Si in Biserica, si in societate. Face compromisuri Biserica. Dar nu facem si noi, fiecare, in viata de crestin?
Poate ne-am astepta (cum pare firesc) ca ierarhia sa nu reflecte complicitatea vietii multor crestini. Poate faptul ca nu e asa, ar trebui sa fie un semnal de alarma pentru fiecare, sa schimbam pentru inceput in noi ce nu functioneaza.

Stiu toate cazurile discutabile.. Dar, dincolo de revolta momentului, nu pot zice ca simt nevoia sa schimb in mine ce vad anapoda in ei.

Vorba Maicii Siluana, daca a ingadui Domnul sa traim vremuri grele, sa avem increderea ca va ramane cu noi, atata vreme cat il primim.

27 februarie 2009 la 11:58  

Eu nu inteleg preocuparea asta sa dam bine la ochii lumii.. Atat ne chinuim sa nu fim considerati isterici si sa stam si noi frumos in rand cu ceilalti, uitand ca de fapt asta e un semn ca pacientul n-a murit domne, e alive si pune intrebari!

Voi stiti ca romanii(adevarati, cei care au mai ramas putini, rugatori, postitori, cei care bat la usa si sunt insistenti) sunt foarte respectati in bisericile din America, la Platina, de americanii convertiti?

Si ca noi, in frunte cu Sinodul nostru, suntem sub ochii a catorva mii de oameni din strainatate, care asteapta afisarea unui comportament ortodox?

Biserica Ortodoxa Romana pe Stil Vechi s-a dezis de aceste pasapoarte, si-a exprimat un punct de vedere normal, transant, fara ascunzisuri pe dupa degete.

Eu tare as vrea un astfel de raspuns.

Si as mai vrea sa nu se mai ridice voci care sa indemne la plecatul capului, caci Ortodoxia nu e o turma de momai care asculta de niste infailibili.

Avem Canoane si Sf. Traditie de care trebuie sa asculte TOTI, nu numai noi atunci cand suntem opriti de la Sfanta Impartasanie, dar si Sinodul, care ia uite, in ultimii ani numa exemple "bune" ne-a dat - cazul Tanacu, Mitropolitul Corneanu si acum placinta asta.

27 februarie 2009 la 18:49  

Postare mai nouă Postare mai veche Pagina de pornire