Blogger Template by Blogcrowds



Cei care aveti televizor ori mai rasfoiti ziare, asistati vreand-nevrand la despicarea in varii fire a sistemul sanitar romanesc. Pe scurt: cat de prosti sunt doctorii si cum trebuie asmutiti pacientii impotriva lor.
Au fost relatate, cu specific entuziasm isteric, cazurile (tragice, de altfel...) ale unor oameni care au murit la scurt timp dupa ce le-a fost refuzata internarea ori in vreme ce erau trimisi de la un spital la altul. O femeie si fatul pe care il purta au murit pe masa de travaliu pentru ca singurul medic ginecolog din spital nu era acolo. Completez cu un detaliu: doctorul plecase acasa dupa o garda de 36 de ore! In fine, e un subiect bun de exploatat, deci presa spumega – drept urmare autoritatile se simt datoare sa para responsabile: cativa medici au fost demisi.

Si atat.
Bun. Si mai departe? Sa ne intelegem, nu tin nimanui partea (nici a medicilor, nici a pacientilor, cu atat mai putin a pretinselor mass-media), dar simt nevoia sa pledez pentru o privire ceva mai adanca asupra situatiei.
Stim ca exista medici incompetenti. Dar sa depasim putin discutia asta. Am dat, intamplator, peste scrisoarea deschisa a unui medic din Bucuresti adresata Ministrul sanatatii - a facut valva in lumea medicala, dar cam atat. E scrisa de seful sectiei de Chirurgie Toracica de la Spitalul Municipal Bucuresti.
L-am cunoscut pe omu asta si va recomand cu toata seriozitatea, cititi-o… Poate ajuta sa intelegem un pic mai bine ce se intampla in spitalele din tara asta!
O gasiti aici: http://sebastian-corn.tapirul.net/370/scrisoare-deschisa-ministrului-sanatatii-un-autodafe/
Adaug ca in Romania nu exista un Ghid de practica pentru medici. Ministerul Sanatatii se multumeste, insa, sa demita din cand in cand cate un director de spital, in urma unor vizite inopinate (care dau atat de bine la imagine).

Normele europene privind clasificarea urgentelor au fost introduse luna trecuta, dupa ce un medic ar fi gresit nerespectand niste reguli inexistente in Romania.

Mai adaug doar ca in Romania bugetul alocat sanatatii e de 4 la suta din Produsul intern brut, in conditiile in care media europeana e de 8 procente. Numai ca PIB-ul Romaniei e de 10 ori mai mic decat al Uniunii. Asadar, pretinsa reforma a sanatatii ar trebui facuta cu de 20 de ori mai putini bani decat intr-o tara in care sistemul functioneaza.

Dincolo de subfinantare, nu exista sustinere politica pentru reformarea sistemului, cum nici cativa oameni responsabili care sa intocmeasca un plan de restructurare. Sa zica ce, cum, cand, de cine, cu ce bani... ar trebui facut.

2 comentarii:

Salut!
Nu contest cele scrise de catre tine, argumentele sunt pertinente, insa ele vizeaza starea materiala a sistemului medical romanesc si nu cea umana.
A fi OM, ar trebui sa fie mai presus de orice.
Aici e buba mare a sistemului medical romanesc.
Scrisoarea distinsului doctor, e tardiva, dar, sa speram, totusi binevenita.
Vrem sa recunoastem, nu vrem sa recunoastem, medicii din Romania, din institutiile de stat (pentru ca ele prezinta buba) au ramas cu metehnele atitudinii din comunism... tre' sa te duci la medic nu ca la Dumnezeu, ci mai mult decat la Dumnezeu. (ori ai portofelul plin, ori ai plocoane superpretioase)... altfel risti sa fii primit precum o jivina. Cati oameni sarmani au trait si traiesc experienta umilintei in institutiile medicale romanesti?!

Evident, nu toti medicii se incadreaza in acest tipar. Sunt si oameni extraordinari, insa sunt foarte putini, nu pot schimba ei metehne inradacinate adanc in constiinta "medicala"!

Solutia?!
Schimbarea mentalitatii, daca nu de buna voie, atunci prin forte coercitive.
Care sa fie acelea? Ce presupun?
Nimic deoasebit, sistemul care este implementat in institutiile private.
Un medic ce lucreaza in sistemul privat, daca este prins cu "mata'n sac", i se desface contractul de munca fara nici o discutie prealabila gen: "sa vezi, ca o fi, ca o pati etc; sunt finul lui cutarescu, mama e x-uleasca etc."
Ai gresit! Platesti!
Cum platesti?
Desfacerea contractului de munca.
Cauta-ti in alta parte de munca!
Fa dovada eticii si a profesionalismului.

Pacientii nu s-au plans ca nu sunt medicamente in spitale si ca trebuie sa le cumpere ei, din banii lor; nu s-au plans nici ca trebuie sa stea cate doi in pat; nu s-au plans nici ca aparatura este vai mama ei... Pacientii s-au plans si se plang in continuare de atitudinea medicilor, de modul in care sunt tratati!

Daca vrem sa indreptam lucrurile, trebuie sa privim obiectiv fenomenul; daca dorim doar sa taraganam lucrurile incepem in a culpabiliza totul - de la bani, pana la presa care "nu trateaza oamenii"!

A gandi frumos presupune a fi OM, nu om!

20 februarie 2009 la 02:00  

Da, am cautat sa subliniez starea financiara a sistemului medical pentru ca e esentiala, nu pentru ca nu ar exista si alte aspecte.

Dincolo de asta, asa e, multi medici din Romania au ramas tributari sistemului (comunist) in care s-au format si au trait. Fara sa fie o scuza pentru ei, la fel sunt majoritatea judecatorilor, profesorilor, functionarilor publici si, de ce sa nu o spunem, la fel sunt multi preoti. Exista o tipologie a majoritatii care se regaseste in orice domeniu.

Datoria autoritatilor, insa, e mai curand sa rezolve problemele ce tin de finantare, dotare, normele de practica si sa stabileasca sanctiuni. De asta am vrut a sublinia aspectul. Ministerul Sanatatii, Colegiul Medicilor si celelalte au datoria sa asigure spitale dotate cu aparatura si specialisti care sa aiba salarii decente si care, da, sa fie sanctionati pe masura atunci cand gresesc. Sistemul privat e un exemplu minunat, dar ne intoarcem la bani. Medicina de calitate costa. Intr-un spital public spaga pentru o cezariana e cateva milioane - in maternitatea privata a Bucurestiului e 70 de milioane. Si acolo exista etica si profesionalism. Dar costa. Costa si pacientul - costa si medicul in cazul in care greseste.
Numai ca e un lant al slabiciunilor: Ministerul nu vrea (sau nu stie sau nu poate) sa finanteze un act medical de calitate. Nu stie sau nu vrea sau nu poate sa reformeze sistemul ca mai apoi sa poata sanctiona greselile (profesionale sau de mentalitate).
Si uite asa ne balacim si ei si noi in noroiul asta in continuare.

20 februarie 2009 la 12:16  

Postare mai nouă Postare mai veche Pagina de pornire