Blogger Template by Blogcrowds

De multi ani exista controversa despre legatura dintre deodorante sau antiperspirante si cancerul la san. Nu existau dovezi concrete si nici acum nu se poate da vina pentru aceasta boala 100% pe deodorante, dar anumite studii medicale au scos la iveala informatii importante -- care, spre surprinderea mea, necunoscute de multi. Iata cateva fragmente ale unuia din sutele de articole pe tema asta:

Aluminiu in tesuturile sanilor bolnavi

Cercetatorii de la Universitatea Reading din Marea Britanie au evidentiat in mod clar la femeile care aveau cancer la san si au fost supuse operatiei de indepartare a sanului afectat (mastectomie) un nivel mare de aluminiu in tesuturile mamare. Acest metal usor se gaseste in majoritatea deodorantelor, produselor de tip spray, roll on si in antiperspirante. Zona de la subsuoara a fost semnalata ca fiind cea mai bogata in aluminiu (asa se explica de ce majoritatea canglionilor cancerigeni apar in aceasta zona). Nivelul acestui metal in zona respectiva era variat de la o femeie la alta. Specialistii nu au putut demonstra clar sursa de provenienta a metalului, insa au banuit ca doar deodorantele si antiperspirantele au acest efect.

Antiperspirantele nu lasa toxinele sa fie eliminate din organism in zona de la subsuoara. Deoarece corpul nu scapa de toxine, nu poate decat sa le gazduiasca in continuare. Ghinionul e ca acele toxine sunt depozitate tot in zona sanului, in ganglionii limfatici situati la nivelul axilei.

*********

Desigur ca exista si sute de articole in care medici sau dermatologi -- platiti sau nu de compannii cosmetice -- spun ca nu e totusi stabilit oficial ca aluminiul si parabenii (conservanti chimici foarte toxici care se gasesc in majoritatatea covarsitoare a produselor cosmetice - creme, sapunuri, sampoane, deodorante) produc cancer.
Cert e ca sunt otravuri pe care le folosim cu generozitate. Si limpede ca frecventa cancerului la san e mare in tarile dezvoltate unde lumea alearga si deci transpira, in consecinta foloseste des antiperspirantul.

Desigur ca traim intr-o lume in care aproape totul e toxic. De la aer si apa la alimente. Probabil ca deja e aproape imposibil sa eviti toate otravurile. Chiar daca traiesti la tara si mananci numai din gradina, faci paine din faina boabelor de pe tarlaua ta, nu cumperi nimic de la magazin, renunti la zahar, unt, ulei si orice produse rafinate, tot ar trebui sa ai destui bani sa iti permiti un sampon, un detergent de vase sau de rufe ecologic, si asa mai departe...
Dar totusi, cred ca se poate gasi un echilibru. Exista pericole de care ne putem feri. Exista otravuri pe care le putem ocoli, pastrandu-ne sanatatea trupului si a mintii. Revin cu deodorante fara aluminiu si parabeni, descoperite de mine:)

2 comentarii:

Pacat ca nu exista un studiu pe oamenii sanatosi, asa am afla daca si acestia nu au cumva aceeasi cantitate de aluminiu in ganglionii axilari ca si persoanele cu cancer de san.
Barbatii nu fac cancer la san pentru ca nu au atatia estrogeni, din cate stiu eu cancerul mamar este influentat hormonal.

9 noiembrie 2008 la 12:03  

Rezultatele studiilor sunt comparate, fireste, cu valorile normale in cazul oamenilor sanatosi. Altminteri nu ar avea relevanta. Asa e cum spui, cancerul la san - cum si chisturile ovariene - au legatura cu nivelul de estrogen (cum si cu folosirea contraceptivelor) dar nu numai.
Parerile medicilor raman impartite si sigur ca - rational vorbind - nimeni niciodata nu va face vreun avertisment public care ar putea narui industria cosmetica.
E matur totusi sa admitem ca folosim (uneori aplicam, alteori inghitim) niste substante chimice toxice. Si sa ne asumam - odata cu avantajele - si eventualele riscuri.

9 noiembrie 2008 la 12:16  

Postare mai nouă Postare mai veche Pagina de pornire