Blogger Template by Blogcrowds

Margarina sau plastic?

Se apropie postul si in marile magazine rasar standurile "de sezon". Produse "vegetale" care contin margarina -- sau "uleiuri hidrogenate". Nu stiu cine mai consuma in ziua de azi margarina ca atare, dar ultima raita intr-un supermarket m-a convins ca se mai intampla totusi, iar oamenii au motive din cele mai diferite.
***
Dialog intre doua tinere rimelate si parfumate (probabil colege de apartament). In fata standului cu lactate din Carrfour-Unirii:
- De care luam?
- Pai unt sau margarina?
- ... care tine mai mult!
- Atunci margarina... Si nici n-are colesterol.
***
Alta discutie, in acelasi magazin, intre o doamna cu palarie si un tanc de cativa ani:
- Mami, iei margania din aia din reclama?
- Nu, mama, si lasa-ma cu reclamele tale. Luam margarina light ca e mai buna...

Dar CE E MARGARINA?
Definitia scurta: unul dintre cele mai toxice alimente. E un amestec de grasimi asemanatoare cu cele din alimentele prajite mult timp, greu de transformat de catre organism în energie. Margarina e asemanatoare cu untul ca si consistenta si cu PLASTICUL ca si structura moleculara.
Mai pe larg:
Margarina a devenit celebra in timpul celui de-al doilea razboi mondial, când untul se gasea tot mai greu. O echipa de cercetatori americani a avut atunci ideea sa ia diverse uleiuri vegetale, sa le încalzeasca la 150° C, si sa le adauge hidrogen în prezenta unor catalizatori de nichel, ca sa se întareasca. A rezultat un amestec toxic si fara valoare nutritiva, greu de digerat, care a fost imbogatit cu diverse arome si vitamine. Am vazut "Margarina cu Omega 3"!!! Ca si cum ai intinde niste otravuri pe paine si deasupra ai presara vitamine. La ce folos vitaminele?
Unii nutritionisti spun ca margarina rastoarna orice regula a nutritiei. Grasimile vegetale hidrogenate devin extrem de daunatoare, din cauza ca nu pot fi "arse" de organism. Ele se depoziteaza în tesuturi si acopera membrana celulelor sistemului imunitar, paralizându-l. Potrivit unor studii medicale, metabolizarea margarinei solicita excesiv ficatul. In plus grasimile din margarina iau locul anumitor substante naturale care au rolul de a curata peretii vaselor de sânge, ceea ce înseamna sclerozarea acestora, cu rezultate nefaste pentru inima, creier, sistemul circulator per ansamblu.


Si nu ma pot abtine de la o anti-reclama!
Produsele de patiserie Fornetti, care in post recurg la reclama cu imaginea unui preot (sau ma rog, un personaj cu sutana -- chiar sper ca nu e cu adevarat preot, dar nimic nu e imposibil).

Am doua probleme cu aceste fornetti:
1. Daca sunt intr-adevar de post, asa cum scrie la reclama, contin uleiuri vegetale hidrogenate, deci margarina. Asadar va recomand mai bine paine cu gem sau miere -- o combinatie infinit mai gustoasa si sanatoasa.
2. Daca nu sunt de post, asa cum m-a asigurat pe mine un amic care are o franciza Fornetti (si deci "inside information";), ne lasam pacaliti si am pierdut de doua ori: mancam niste turtite soioase cu grasimi animale si mai avem si pretentia ca am postit.

3 comentarii:

and so you're back! :D

ezxcelent, mi-ai luat vorba din gura. de cand ma tot pregatesc sa scriu cateva articole despre plastic. si tot cu margarina voiam sa-ncep :D

9 noiembrie 2008 la 12:48  

hahaha!! yeap, i'm back:)

...desi ma batea gandul sa imi caut de lucru in alta parte, sunt pe cale sa ma reasez in rosturi la Capitala. saptamana asta o sa fie chiar mai lejera ca incep muncile serioase abia din 15, asa ca mi-am reluat activitatile de mult uitate pe blog.
te imbratisez, poate candva apucam sa ne si zarim la ochi.
bucurie!

9 noiembrie 2008 la 23:10  

Am incercat sa postez aici un raspuns mai elaborate dar nu am reusit, din lipsa de spatiu (are mai mult decat nr de caractere admis de interfata). Insa daca vreti, se poate citi la mine pe FB, aici link:

https://www.facebook.com/iuliucv/posts/1317623628263190

24 februarie 2016 la 00:18  

Postare mai nouă Postare mai veche Pagina de pornire